Egy rejtélyes jótevő

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.

François Kersaudy: Himmler masszőre. Egy elfeledett embermentő története. Fordította Ádám Péter. Corvina Kiadó, Budapest, 2021, 359 oldal, 4990 Ft

Kersten elsősorban elfogott ellenállók szabadon bocsátását kérte. A kezelést sokszor egy lista átadásával kezdte, s csak akkor látott a masszírozáshoz, amikor a fájdalmaktól gyötört Himmler megígérte a nevezettek szabadon engedését. Kapcsolatuk jellegét jól mutatja ez az 1943 márciusában írott levél: „Mellékelten listát is küldök, három észt férfi, négy francia nő, tizenegy holland nő, két belga és három norvég férfi nevével. Arra kérem, késlekedés nélkül engedje szabadon őket” (152.).

Kersten tevékenysége kihívta Himmler ellenségeinek haragját. Élete veszélybe forgott, ezt bizonyítja Walter Schellenberg 1944 augusztusában küldött levele: „...ezek a körök megpróbálják Önt eltenni láb alól... Legyen magánál mindig tűzfegyver, ne bízzon ismeretlen emberekben” (207.).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2022