A „jelen diagnózisa”

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.

Deczki Sarolta – Vásári Melinda (szerk.): Reáliák. A magyar próza jelene. Kijárat Kiadó, Budapest, 2021, 300 oldal, 3600 Ft

Nagyon változatos a tanulmányok módszertana, különböző utakon próbálnak kimutatni bizonyos tendenciákat vagy igyekeznek bemutatni egy-egy feltételezett tendencia megvalósulásait: a számítógépes adatelemzés adta lehetőségeket bevetve vizsgált Kitömött barbár és a Körkép antológiák prózáinak narratív trendjeit évtizedenként átfésülő tanulmány távolsági tekintetei mellett megjelennek egy-egy regényre koncentráló, hagyományosabb közeli olvasatok, illetve olyan csoportos vizsgálatok is, amelyek adott tematikus- és megszólalásmódbeli csomópontok köré rendeznek szövegeket. És ezek a csomópontok jelölik ki A magyar próza jelenének (ahogy az alcím mondja) főbb irányait, a „valóság” megközelítéseit: a közelmúlt történelme és az emberi test működései (betegség, szexualitás) rendre visszatérő témák, illetve gyakori beszédmódbeli sajátosság a regiszterváltogatás, a dokumentáló, archiváló igény és a társadalomkritikai szemlélet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
Élet és Irodalom 2022