KÖLCSÖNÖS?

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 6. szám, 2022. február 11.

Többször is végignéztem az Orbán és Putyin találkozója után tartott sajtótájékoztatót. A feltűnően gyér számú újságírók egyike azt kérdezte a magyar miniszterelnöktől, mi az európai országok véleménye az ukrajnai helyzetről.

Orbán két kusza mondatban reagált: az európai közvélemény lényegesen eltér az orosz állásponttól. Szerinte azonban ezeket összhangba lehet hozni. Hogyan, miként, arról nem nyilatkozott, nem is tehette, hiszen Putyin határozottan átvette tőle a szót, és kifejtette, hogy a NATO, úgymond, „becsapta” Oroszországot azzal, hogy felvette tagjai sorába a kelet-európai országokat, például Romániát és a balti államokat. (Orbán némán állt, nem javított, nem helyesbített.)

Márpedig ők – folytatta az orosz miniszterelnök – nem engedhetik meg, hogy a határaik mentén felfegyverzett csapatok állomásozzanak. Az is aggasztó számukra, hogy a nyugati országok felajánlották támogatásukat Ukrajnának.

– Szpasziba, szpasziba! – fejezte be hirtelen, és lendületesen elindult az ajtó felé. Majd megfordult, és éles hangon visszaszólt:

– Viktor! – és ment tovább.

Magyarország miniszterelnöke több méter távolságban baktatott utána. Elemezgetem a két politikus testbeszédét, de a kölcsönös tiszteletet és nagyrabecsülést csak nem találom benne.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024