AGGODALOM

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 5. szám, 2022. február 4.

Néhány napja a TurkStat, Törökország Statisztikai Hivatala közleményben jelentette, hogy az ország inflációja decemberben 36 százalékot ért el, amire 19 éve nem volt példa. Tayyip Erdogan elnök nem tétovázott, tette, amit ilyenkor minden valamirevaló autoriter vezetőnek tennie kell, és azonnal leváltotta az intézmény vezetőjét, Sait Erdal Dinçer professzort, akit pedig ő maga nevezett ki alig egy évvel ezelőtt.

Pedig Dinçer korábban még be is perelte azokat, akik azt állították, hogy a valós infláció magasabb az általa kiszámoltnál, de amikor arról kezdett beszélni, ő nem a kormánynak, hanem 84 millió török polgárnak tartozik valós inflációs adatokkal, Erdogannál betelt a pohár. A megbízható Erhan Çetinkayára bízta a TurkStat vezetését, aki új „metodológiával” fogja kiszámolni az inflációt.

Mindezt azért írom, mert olvastam Matolcsy György jegybankelnök cikkét a Magyar Nemzet január 24-i számában, amelyben kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját.  Azt írja, hogy az emelkedő kamatkiadások és a több száz milliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt akár 1000 milliárdos nagyságrendben keletkezhet új „lyuk” a költségvetésben. Ekkora veszteségre az elmúlt évtizedben nem volt példa.

De hát éppen most, a választások előtt kell az ilyesmit megszellőztetni?   Nem lehetne azt a veszteséget más módszertannal átszámolni?   Ahogyan Erdoganék csinálják?

Aggódom Matolcsy miatt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024