GÁZ LESZ

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 5. szám, 2022. február 4.

Magyarország jelenlegi miniszterelnöke péntek reggel elmondta a közrádióban, hogy február elsejei moszkvai látogatásában nincs semmi újdonság, hiszen amúgy is szoktak évente találkozni Putyinnal. Látogatásának legfőbb célja, hogy az eddigieknél több gáz érkezzék Magyarországra. Hozzátette, egyeztet az EU és a NATO vezetőivel, és mindenképpen békére törekszik.

Nem valószínű, hogy Putyinnal most csak a gázról és a világbékéről tud beszélgetni. A Kreml a NATO- hoz és az Egyesült Államokhoz intézett ultimátumában ugyanis azt követeli, állítsák vissza az 1997. május 27. előtti állapotot a kelet-európai országokban. Ez érint bennünket is, hiszen Magyarország 1999-ben csatlakozott a NATO- hoz, ennek keretében rendeznek nálunk közös hadgyakorlatokat és tartózkodik a pápai katonai repülőtéren három, a NATO kötelékébe tartozó C 17-es teherszállító repülőgép.

Szijjártó külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában sarkosabban fogalmazott: „nem kérhetik a nyugati hatalmak a magyar–orosz kapcsolatok lazítását”. Az ukránokról pedig azt mondta, a magyar kisebbséggel kapcsolatos politikájuk miatt „nem tudunk Ukrajnának semmiféle támogatást biztosítani”.

Nathalie Loiseau, az EU biztonsági és védelmi albizottságának elnöke reményét fejezte ki, hogy „Orbán Viktor tudatában van annak, mi forog kockán”. Mi is reméljük.

Mert ha nem, gáz lesz. És nem csak a vezetékben.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024