Biztos, aki biztos?

Az Európai Unió bővítési biztosa és a pártatlanság

PUBLICISZTIKA - LXVI. évfolyam, 4. szám, 2022. január 28.

„Ahol füst van, ott tűz is van” – idézi a szarajevói Oslobođenje című politikai napilap a Neue Zürcher Zeitung cikkét a Várhelyi Olivér bővítési biztos szerepével kapcsolatban felmerült kételyekről.1 Várhelyi kinevezését csak másodszorra hagyta jóvá az Európai Parlament szakbizottsága, holott, tekintve, hogy tisztviselőről, nem pedig politikusról van szó, a jóváhagyás elsőre is eldöntöttnek látszott. „Biztosként az EU-t fogom képviselni, ez lesz a feladatom (…) nem fogok elfogadni semmilyen utasítást egyetlen más szervtől és kormánytól sem”, ismételgette a jelölt minden, az objektivitását firtató kérdésre. Ehhez képest meglepő, hogy 2022 januárjában harminc európai parlamenti képviselő beadvánnyal fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, azzal a kéréssel, hogy indítsanak vizsgálatot a magyar uniós biztos pártatlansága ügyében.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024