CSAK FÉLMILLIÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 4. szám, 2022. január 28.

Lassan három éve veszi fel havi félmillió forint miniszteri biztosi fizetését Bartos Mónika fideszes honanya, aki a 9. és 11. évfolyamos tanulók külföldi nyelvtanulási programjáért felel – írta meg a 24.hu. A hírportál szerint Bartos Mónika felelős a diákok „célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért”. A járványhelyzet miatt eddig egyetlen magyar diák sem utazott ki nyelvet tanulni e program keretén belül. Nemrég bejelentették, hogy a jövő évben kezdik el annak megvalósítását.

A programot még 2019 februárjában hirdette meg Orbán Viktor országfő. Az akkori elképzelések szerint 140 ezer diáknak adnak lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben, amit az állam fizet. Bartos Mónika 2019 áprilisa óta miniszteri biztos. Az ezért járó havi 500 ezer forint mellett utalják számára havi 1,7 millió forintos képviselői fizetését. Miniszteri biztosként hivatali személyautót is a rendelkezésére bocsátottak, először egy Škoda Superbet, amelyet később egy Octaviára cseréltek.

A 24.hu szerint Bartos miniszteri biztosi kinevezése indokolatlannak tűnik, mert a program szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kiadta a diákok külföldi iskoláztatásában nagy tapasztalatokkal rendelkező Tempus Közalapítványnak. A megállapodás értelmében a Tempus vállalta a program megvalósítását, így az utaztatások lebonyolítását és az azokhoz kapcsolódó feltételek megteremtését. A hírportál többször is kereste Bartos Mónikát, hogy megtudja, mit végzett eddig miniszteri biztosként, hiába. Hasonlóan járt a hvg.hu is, amely az EMMI-től próbált a kérdésre választ kapni.

Azt elmúlt 12 évben láthattuk, miként valósul meg a Fidesz által oly sokszor hangoztatott munkaalapú társadalom. Ismerjük el: Bartos Mónika havi félmillió forintja aprópénz ahhoz képest, amit a Fidesz oligarchái részben maguknak, részben strómanként lenyúltak. Annak azért van valami bája, hogy az interneten keresgélve rábukkantam: 2020. június 29-én a képviselőnő azonnali kérdést intéz Völner Pál államtitkárhoz migránsügyben, hogy aztán nagy egyetértésben szapulják Brüsszel és a baloldal aknamunkáját, egyúttal magasztalják a kormány eltökéltségét ebben a kérdésben is.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2022