Szavak, szavak, szavak

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 3. szám, 2022. január 21.

Én – miközben gratulálok a Nagyszótár készítőinek, hiszen irdatlan munkát végeztek és végeznek szókincsünk sokrétű lajstromba vételéért – csak arról szólnék dióhéjban, hogyan kapaszkodik fel az író fokról fokra saját anyanyelvének magasába, a hallomás útján és szótárak halmazának gyakori forgatása közben. A szavak az írói nyelvhasználatban, említettem, külön szellemi köteggé tömörödnek, s olykor hetvenhét arcuk után hirtelen a hetvennyolcadikat fordítják felénk. Pár anyanyelvi évtized társalgása és olvasási gyakorlata után úgy véljük, ismerjük őket, – pedig csak akkor, a halmozott anyanyelvi és idegen nyelvi tudás megszerzése után derül ki: amit tudni vélünk, hirtelen furcsán pillant vissza ránk, vagy éppen valami váratlan tapasztalathoz juttatja az embert.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
LX. évfolyam, 51-52. szám, 2016. december 21.
LX. évfolyam, 42. szám, 2016. október 21.
Élet és Irodalom 2022