Körbe-körbe karikába

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 2. szám, 2022. január 14.

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja. Kalligram Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 276 oldal, 3990 Ft

Hanga tiniként lesz anya, lányával, Lencsikével eleinte, úgy tűnik, tökéletes szövetséget alkotnak. A problémák azonban szépen sorban megjelennek. Lenke édesapjának és Hangának a folyamatos veszekedése lassan tönkreteszi saját lányukat. A két felnőtt nem hajlandó szembenézni azzal, hogy a civódás, a gyűlölködés, a másik szidása mit okoz majd lányuk lelkében. Lenkében kényszerbetegség alakul ki, amelyet Hanga nem tud kezelni. Ez az a pont a regényben, amikor anya és lánya kezdenek eltávolodni egymástól. Ahogyan Hanga édesanyja nem vette észre, hogy lányának változásra, segítségre van szüksége, úgy huny szemet Lenke problémái felett Hanga. Hanga nem képes felnőni a feladathoz, és ugyan határok nélkül szereti lányát, mégsem képes saját magán túllépni. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
LXV. évfolyam, 8. szám, 2021. február 26.
LXIV. évfolyam, 44. szám, 2020. október 30.
Élet és Irodalom 2022