GAZDAG KARÁCSONY

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 1. szám, 2022. január 7.

Az ünnepekre pazar ajándék jutott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat asztalára. Nem ők voltak ennyire bőkezűek, bár nyilván mindent megtettek a szűkölködőkért. Most ők, helyesebben az általuk alapított új cég, az MR Közösségi Lakásalap Nkft. kapott ajándékot az államtól, egészen pontosan 4620 lakást. A devizahiteles lakástulajdonosok megsegítésére létrejött Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokat adta át az állam a nemrég alapított, felekezeti kötődésű nonprofit cégnek.

Ezekben a lakásokban most bérlőként élnek a hajdani tulajdonosok, és ez egyelőre nem is változik. A kormány pénzügyi hátteret biztosít az új cég számára, amelynek célja, úgymond, az állami bérlakásrendszer rugalmas alternatívájának megvalósítása.

Civil szervezetek már évek óta szorgalmazzák újfajta bérlakásrendszer kidolgozását, de a kormány az elmúlt évtizedben a házépítést vagy -vásárlást támogatta. Érvelésük szerint a magyar ember ragaszkodik a saját tulajdonához, a maga házában, lakásában szeret lakni. Ez jelentősen fékezi ugyan a társadalmi mobilitást, hiszen a több évtizedes eladósodás valósággal röghöz köti a családokat, de a „magyar észjárás” már csak ilyen.

Ez most hirtelen megváltozhatott, hiszen lesz bérlakásprojekt, de nem az ingatlankezelésben már gyakorlatot szerzett Eszközkezelő folytatja ezt a munkát, hanem egyházakhoz kötődő újonc szervezet. Nem lesz könnyű dolga, hiszen ez a majdnem ötezer ingatlan az ország egész területén szétszórva található, állaguk és a bérlők helyzete eltérőbb már nem is lehetne. A hivatalos magyarázat szerint a felekezeti jótékonysági szervezetek fel vannak készülve a feladatra, hiszen eddig is segítették a kényszerből bérlővé vált tulajdonosokat a családi gazdálkodás újratervezésében.

Lehetséges. De miért kell egy vadonatúj cég próbajáratához rögtön ötezer lakást biztosítani? Miért kell legalább ennyi családdal – megkérdezésük nélkül – kísérletezésbe fogni? És egyáltalán: miért kapnak vallási szervezetek ekkora közvagyont?

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2022