„Csakis a festés kedvéért festett”

Beszélgetés Richard Shiff amerikai művészettörténész-professzorral

INTERJÚ - LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.

A Monet és barátai (2003), a Van Gogh Budapesten (2006), a Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő (2012) után most a kurátor, Geskó Judit következő nagy kiállítása a Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállítás a Szépművészetiben. (Megjegyzendő, hogy a Cezanne név írásmódját így, ékezet nélkül a család kérésére változtatta meg a kurátor.) A 2012-es kiállítás után, amely a Cezanne művészetére gyakorolt hatásokat vizsgálta egészen a XVI. századig visszatekintve, a mostani arra mutat izgalmas bizonyítékokat, a holland, a német, az orosz és a magyar konstruktivisták, később pedig az absztrakt művészek alkotásai hogyan kapcsolódnak a nagy francia mesterhez. A Budapesten látható új Cezanne-kiállítás alkalmából a Cezanne-kutatás pápájának tartott Richard Shiff amerikai művészettörténész-professzort Váradi Júlia kérdezte.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
Élet és Irodalom 2024