Dérzöld fű

PUBLICISZTIKA - ELSŐ OLDAL - LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.

Ködös reggelekre ébredünk mostanában. Nehéz megállapítani, mi folyik itt. Az igazságügyi (mondom: igazságügyi) miniszterhelyettes ellen, aki állítólag engedélyezni szokta a Pegasus használatát, vesztegetés bűntette miatt nyomoz az ügyészség. Nem sokkal később kiderül, hogy 2019-ben a köztársasági elnöki őrség vezetőit célba vették a kémprogrammal; az engedélyeket feltehetően a szóban forgó miniszterhelyettes, Völner Pál írta alá. Ugyanaznap, amikor ezt nyilvánosságra hozza a Direkt36, a rendőrség házkutatást tart az általános főpolgármester-helyettes irodájában és lakásán, utóbbi helyen még a gyerekszobát is feltúrják. Mindezt egy olyan ügyben, amiben Fidesz-közeli oligarchák lennének érintve, ha a központi vezérlés alatt álló kormánypárti sajtó nem kenné rá a főváros vezetésére. Karácsony Gergely főpolgármester úgy véli, s panaszolja fel a belügyminiszternek, hogy a magyar rendőrség statiszta lett egy ellenzékellenes propagandaakcióban, lejárató kampányban (lásd még: szabad és tisztességes választások), Pintér belügyminiszter stábja pedig ezt felháborodva visszautasítja, mondván,  minden a jogszabályok betartásával történik (ha jól emlékszem, ez volt a kormányzati válasz arra is, hogy a Pegasust önkényesen alkalmazzák olyan emberek ellen, akikkel a kormányzó hatalomnak valamiért meggyűlt a baja).

„Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát” – szól a méltatlankodó belügyminisztériumi közlemény. Az érzés szubjektív dolog, nem lehet miniszterileg elrendelni, de fogadjuk el, hogy így van, és aki nem így érzi a saját bőrén, az biztosan téved, esetleg külföldi megbízásból (Soros, Brüsszel, CIA) célzatosan hazudik. E logika szerint.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
Élet és Irodalom 2024