Hontalanság

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.

Yasmina Reza: Babilon. For­dí­totta Kiss Kornélia. Magvető Könyv­kiadó, Budapest, 2021, 189 oldal, 3699 Ft

Az, amit Reza a művei kapcsán „az idegek intelligencia feletti uralmaként” emleget, a pillanatnyi kizökkenésre, őrületre való hajlam itt is döntő szerepet játszik. A regény egészét átható kérdés, hogy jóravaló átlagemberek miért vetemednek saját társadalmi státuszukkal összeegyeztethetetlen, látszólag értelmezhetetlen cselekedetekre. A válasz a konvencióknak alárendelt élet törékeny egyensúlyában keresendő, amely adott helyzetben, leginkább érzelmi frusztráció hatására, könnyen kibillen, és groteszk megoldásokhoz vezet. Noha nem action gratuite-ről van szó, a történetből mégis hiányzik bármifajta pszichológiai feloldás, mert az események – az elbeszélő többször hangoztatott meglátása szerint – esetlegesen és a fejünk felett zajlanak alapvetően kaotikus világunkban.  

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 20. szám, 2021. május 21.
LXV. évfolyam, 8. szám, 2021. február 26.
LXIV. évfolyam, 25. szám, 2020. június 19.
Élet és Irodalom 2024