Négy láb sem jó

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.

Władysław Stanisław Reymont: Lázadás. Fordította D. Molnár István. Rézbong Kiadó, Budapest, 2021, 172 oldal, 3200 Ft

Reymont az öt lengyel Nobel-díjas író közül Henryk Sienkiewicz után a második, 1924-es díját a Parasztokhoz kötik. A Lázadás (Bunt) az utolsó regénye, folyóiratban 1922-ben jelent meg. A Lázadás állatokat szerepeltető társadalomismereti parabola, tehát indokolt a párhuzam Orwell negyed évszázaddal későbbi Állatfarmjával. A két könyv sorsa ugyanakkor leírja a kelet-közép-európai szerzők mindenkori helyzetét: a Lázadás ugyan már a 20-as években megjelent németül és hollandul, de Reymont műve nem került az ismert antiutópiák kánonjába, nem tudunk róla, hogy Orwell ismerte-e.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LII. évfolyam 34. szám, 2008. augusztus 22.
LI. évfolyam 31. szám, 2007. augusztus 3.
L. évfolyam 29. szám, 2006. július 21.
Élet és Irodalom 2022