„A design igazából a mindennapokról szól”

Beszélgetés Guy Julier-vel

INTERJÚ - LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.

„Napjaink kultúrája a design kultúrája. A design az interfész közöttünk és a világ között” – fogalmaz Kjetil Fallan norvég designtörténész. Ugyanő jegyzi meg, hogy a design meghatározó szerepe ellenére alig-alig tűnik csak fel a bölcsészeti kutatásban. A designkultúra, amelynek fogalma két évtizede jelent meg a tudományos diskurzusban, gyakorlatilag ismeretlen a hétköznapok világában – dacára annak, hogy kifejezetten friss szemléletű és jól alkalmazható keretrendszert kínál az élet számos területén. „A [designkultúra a] művészetek, a bölcsészet- és a társadalomtudomány területét átjárva helyezi középpontba napjaink társadalmaiban a design kutatását, figyelmet fordítva a design gyakorlata, a dolgok előállítása és a hétköznapok közötti hálózatokra és kapcsolatokra” – tisztázza a fogalmat Guy Julier és Anders V. Munch.

Julier neve összeforrt e tudományterület alapjainak megteremtésével. A helsinki Aalto University designprofesszorát nem csupán számos szemléletformáló könyv – köztük a mára klasszikussá vált Culture of Design, valamint az Economies of Design – szerzőjeként, hanem a designkultúra-tudomány tapasztalt egyetemi oktatójaként és művelőjeként is ismerhetjük.

A Leeds Metropolitan University de­sign­pro­fesszo­­ra­ként ő vezette az úttörő, szociális design szemléletű DesignLeeds, társigazgatóként pedig a Leeds Love It Share It szervezeteket. Ez utóbbi célja volt a városfejlesztés és a revitalizáció résztvevői szemléletű (participatív) támogatása, továbbá Leeds felkészítése a jövő kihívásaira. Julier doktori címét is Leeds­ben szerezte meg a spanyolországi és magyarországi politikai és gazdasági változások designkultúrájára összpontosító kutatásával. Emiatt járt többször is Budapesten, ahol a magyarországi design olyan ikonikus alakjaival találkozott, mint Ernyey Gyula, Scherer József, Szentpéteri Tibor és Pohárnok Mihály. A vasfüggöny mögötti utazásai során szerzett tapasztalatairól a magyarországi design átmeneti korszakát vizsgáló kutatásában olvashatunk, amelyet az Építészfórum felületén 2008-ban megjelent írásában foglalt össze.

2011-től a Victoria & Albert Museum kutatójaként, valamint a University of Brighton designprofesszoraként folytatta munkáját. E megbízatásában a múzeumi kurátori tevékenység új megközelítésének kialakításáért felelt. Itt hozta létre a Design Culture Salon intézményét, amely a designkultúra számos fontos kérdését vizsgálta a designaktivizmustól a designszervezetek szerepén át a design és a gazdaság összefüggéseiig.

Kapcsolata Magyarországgal tovább mélyült, amikor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre visszatérve – ahol a designkultúra-tudomány szolgál az elméleti képzés alapjául az alapszakos és a doktori képzésben egyaránt – vitaindító előadást tartott az ott megrendezett 2019-es Designkultúra és Szómaesztétika Konferencián. 2021. november 4-én avatták ugyanott díszdoktorrá. Szentpéteri Márton professzor, a designkultúra-tudomány magyarországi meghonosítója (akivel Julier másnap közösen vezetett műhelymunkát) laudációjában kiemelte Julier elkötelezettségét és kiemelkedő szerepét a design elismertségének növelésében. A design mai kérdéseiről, aktuális kutatásairól és Magyarországhoz fűződő kitüntetett kapcsolatáról beszélgetett Guy Julier-vel Körösvölgyi Zoltán.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
LXII. évfolyam, 11. szám, 2018. március 14.
LXI. évfolyam, 37. szám, 2017. szeptember 15.
Élet és Irodalom 2024