KÍSÉRTÉS

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.

Húszezer forintot ad az állam annak, akinek még nincs okostelefonja, de venne – olvasom a hvg.hu-n. A cikkből aztán megtudom, hogy a szóban forgó mobilkészülékcsere-támogatási programot jövő év elején indítja el a hírközlési hatóság és az innovációs tárca.

Bevallom, egy özönvíz előtti mobiltelefon gazdájaként engem is megrázott a kísértés a hír olvastán. Aztán eszembe jutott az okostelefonok feltörésére specializálódott, izraeli gyártmányú Pegasus kémszoftver, melyet a hírek szerint mintegy háromszáz magyar állampolgár megfigyelésére is felhasználtak már valakik. Hogy kik, nem tudható; Kósa Lajos szerint a belügyi tárca is megvásárolta a Pegasust, ezt azonban a hazai vádhatóság úgyszólván azonnal cáfolta.

A butatelefonok támadhatósága eléggé minimális – ezt már a 24.hu által megkérdezett szakértő jelentette ki. Úgyhogy továbbra is ragaszkodom ósdi készülékemhez. De nem hagy nyugodni a gondolat, hogy az állami csereprogram sikere esetén szignifikánsan megnő a kémszoftver potenciális célpontjainak száma idehaza. Talán ez a cél?

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 22. szám, 2022. június 3.
Élet és Irodalom 2022