CSERKÉSZET A MOSÁVBAN

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 48. szám, 2021. december 3.

Az izraeli Efraim Kishon Magyar Oktatási Központ szervezte azt a Diaszpóra Iskolatábort, amelyre 2021. november 29. és december 3. között a Nordia Mosávban került sor.  Cserkészet és tábortűz is része volt a programnak, ahova 10–16 éves korú gyerekeket vártak.  Mindez a magyar kormány támogatásával történt.

A hirdetmény a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Facebook-oldalán is megjelent; ők szponzorálják a tábort.  Lám-lám, a magyar cserkészet az Orbán-kormány jóvoltából most már Izraelben is gyökeret ereszthet.

A Cserkészszövetség oldaláról megtudom, hogy fontos a cserkészek vallás- és jellemnevelése, valamint keresztény magyarságtudata.  Például egy cserkésznek illik ismerni egy jézusi példabeszédet, van elsőáldozás, bérmálás, konfirmálás is, és megtanulják a kiscserkészek az evés előtti imát: „Jöjj el, Jézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk. Ámen.”

Ezt fogják oktatni a cserkészetre vágyó izraeli tinédzsereknek? – morfondírozok magamban. Mert ha igen, akkor erről a kezdeményezésről Efraim Kishon tudott volna csak igazán csípős glosszát kanyarítani. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
Élet és Irodalom 2024