Német választások és marxista fenyegetés?

PUBLICISZTIKA - LXV. évfolyam, 48. szám, 2021. december 3.

A német választásokon 2021 szeptemberében, az európai politika szenzációjaként, a Szociáldemokrata Párt (SPD) végzett az első helyen – igaz, rendkívül szoros versenyben – a szavazatok közel 26 százalékát nyerve el. Ez önmagában nem lenne meglepő, hiszen ez az 1863-ban alapított párt Németország legrégibb és a XX. század során Európa legnagyobb marxista pártja volt. A viszonylagos siker azért vált szenzációvá, mert az elmúlt évtizedekben úgyszólván zuhanásszerűen lehanyatlott. A világháború óta eltelt 72 évből 52 évben nem volt kormányon, és szavazótábora 41-ről 21 százalékra esett vissza. 2013 óta az SPD csak az Angela Merkel Keresztény Demokrata Uniója (CDU) vezette kormány kisebbik koalíciós partnere, amolyan gyenge másodhegedűs volt. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 5.
LXVI. évfolyam, 26. szám, 2022. július 1.
LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
Élet és Irodalom 2022