WUNDERWAFFE

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 47. szám, 2021. november 26.

Az Európai Bizottság saját sarkára állt. Ursula von der Leyen levelét aláírta; üzenete 12 oldalban summázza a magyarországi korrupció állapotát és természetrajzát, valamint romboló hatását a közösségi költségvetés felhasználására. A magyar honpolgár szemrebbenés nélkül olvashatja az amennyire ismerős, annyira képtelen listát, melynek végső eredője az uniós polgárok befizetett közterheinek százmillió eurós adagokban történő, rutinszerű becsatornázása baráti bankszámlákra.

A miniszterelnöki válasz nem kevésbé rutinszerű: a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni, mert működőképes – s egyszersmind arányos – megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívások (járvány, migráció) kezelésére. A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel, értsd: a(z európai) jogi normákat a (magyar) valósághoz kell igazítani.

A járvány és a migráció kihívása kezelésének csodafegyvere tehát az államilag szervezett korrupció és a kormányzati önkény tudomásulvétele és törvényesítése. 

Talán kezdhetnénk azzal, hogy az Európai Ügyészség élére Polt Pétert neveztetnénk ki. Működőképes és arányos megoldás lenne. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
Élet és Irodalom 2024