Címzett: ugyanaz

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.

Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 286 oldal, 3990 Ft

Papp-Zakor a rendhagyó karakterek világának ábrázolásán túl is érzékeli és bevonja a rajtuk kívül helyezkedőkét, amiből kiderül, hogy nagyon is helyben, és nem egy alternatív valóságban vagyunk. Amikor Anita a beteg kutyáját, Ruszlánt, az ölében viszi az utcán, ismerős, elítélő reakcióban részesül: „Túlszereti. Megnyomorítja. A gyerekét szeresse így, ne egy állatot!” (124.) „Egy teljesen jó, szülőképes nő. Perverz! Perverz! Elkorcsosult, pszichéficamos nemzedék! (125.) Továbbá, a hátlapon is kiemelt idézet, amely a „sárkányok” megszállásáról ad hírt, illetve a plakátokon szereplő, az idegen, gonosz erő ellenében megjelenő megmentők szintén kísérteties hasonlóságot mutatnak. Az viszont kétségkívül a kötet előnyére írható, hogy az aktuálpolitikai áthallások nem nyomasztó elemként hatnak, mivel nem válnak dominánssá, mindössze a háttér megkonstruálásában játszanak szerepet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.
LXVI. évfolyam, 22. szám, 2022. június 3.
LXVI. évfolyam, 10. szám, 2022. március 11.
Élet és Irodalom 2024