„Adat vagyok, tetőtől talpig”

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.

Almási Miklós: Közeli jövőnk és a távoli jelen. A digitális társadalom kritikája, Joshua Könyvek, Budapest, 2021, 198 oldal, 2800 Ft

A kötet több ízben megszólítja az olvasót, a dialógus érzetét keltve. Egy, a HVG-ben megjelent kritika szerint a Közeli jövőnk és a távoli jelen olvasása közben mintha Almási tanár úr egyetemi óráin lenne az ember (HVG, 2021, október 14., 58.). Ehhez a bensőségességhez járul hozzá az is, hogy a szerző hétköznapi nyelven beszél, így okfejtései könnyen olvashatók és emészthetők témájuk összetettsége, szerteágazósága ellenére. A műfaj kérdése is ide kapcsolódhat: Almási Miklós maga „kiáltványként” jelöli meg a szöveg műfaját a könyv utolsó lapjain. És valóban: az esszékben a digitális társadalomról alkotott nézeteit fogalmazza meg, felhívó jelleggel: gondolkodásra csábít egy szinte mindannyiunkat érintő problémáról. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2022