WARM UP

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.

Az állam- és kormánypárt kongresszusán figyelemre méltó, jövő bemutató intézményi innováció tanúi lehettünk: a némileg ellentmondó híradások szerint a párt leendő elnökéről nem is szavaztak. Mivel egyetlen jelölés érkezett, s az érintett vállalta, ezt feleslegesnek ítélték. Hogy ki dobta be, sokkoló meglepetésként, a jelenlegi elnök nevét, az nem derült ki, mindenesetre a jelölt a nem szavazáson 1061 szavazatot kapott. Ellenszavazatnak nyomát sem lelték. Imponáló, meggyőző.

A rejtély feloldását talán segítheti a régi-új pártelnök beszéde, amelyben enyhén bornírt, biedermeier bájolgással köszönetet mondott hitvesének, amiért „elengedte őt” küldetése folytatására. Talán nem zárható ki, hogy az azonosíthatatlan jelölés magától a feleségtől érkezett, ami feleslegessé tett minden további áldemokratikus lamentálást a leendő pártelnök személyéről.

A váratlanul sikeres eljárás izgalmas dilemmát vetít előre a jövő évi parlamenti választásokra: mi lesz, ha az illetékes hitves megint egyszer rábólint a miniszterelnök újabb nehéz vállalására? Érdemes-e egyáltalán megrendezni az idő- és pénzrabló hercehurcát?

Merthogy oly legjobb korban élünk.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 16. szám, 2021. április 23.
LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
Élet és Irodalom 2024