BOLSEVIK TRÜKK

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.

Csurka mondta a kilencvenes évek elején, hogy ócska bolsevik trükk a szakértelemre hivatkozni. A NER kormányzata túllépett ezen, a szakértelmet hitelesen bizonyító okiratokat is fölöslegesnek nyilvánította.

A kormányzat képviselőire vonatkozó jogszabályokat írták át például annak érdekében, hogy 2019-ben kinevezhessék az ifjúságért felelős helyettes államtitkárrá a joghallgató Rácz Zsófiát. Nincs hír arról, hogy a hölgy azóta lediplomázott volna, azt a nyilatkozatát viszont közzétette a média, hogy munkája elvégzésében nem gátolja őt a felsőfokú végzettség hiánya.

Aztán itt van Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója, akinek a magyar irodalom nyolcvan százalékát kukába való szemétnek tituláló nyilatkozatán sokan háborodtak fel.

Érdemes visszagondolni rá, kik is töltötték be őelőtte ezt a tisztséget. Mivel a PIM írói hagyatékokat őrző és feldolgozó kutatóhely, mérhető tudományos teljesítménnyel – fokozattal, könyvekkel, tanulmányokkal – rendelkező emberek pályázták meg az igazgatói helyet, s közülük választották ki az új vezetőt. Az irodalomtörténészi és a rokon szakmák képviselői folyamatosan figyelték és értékelték az írói hagyatékok kezelésében, a konferenciák, rendezvények szervezésében megnyilvánuló vezetői munkát. Az utolsó igazgató, Prőhle Gergely tevékenységével általában elégedettek voltak, de azért lehetett hallani, hogy: „még doktorija sincs”. Ez nyilván az ő fülébe is eljutott, hiszen igazgatósága vége felé beiratkozott egy doktori iskolába.

Demeter Szilárd tanítóképzői végzettsége alapján ezt nem is tehetné meg. Középiskolában sem taníthatná azokat a műveket, amelyeket nyilatkozataiban exkrementumoknak nyilvánít. Tudjuk persze, hogy az ő kinevezésében az akár alapfokú szakértelem – egyetemi végzettség – sem játszott szerepet, kizárólag a jelenlegi hatalom iránti „száztíz százalékos” politikai elkötelezettség.

Engem személyesen nem bosszantanak különösebben a kis magyar Zsdanov nyilatkozatai. A kormány értelmiségellenességének szócsöve ő, gyűlölködő performanszaiban és rágalomáriáiban ennek a dinamikus színpadra állítását láthatjuk.

Engem Kádár Andrea Beatrix az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává kinevezése aggaszt. Bár neki egyetemi végzettsége van – okleveles biomérnök és vegyészmérnök –, a nukleáris energiával kapcsolatos ismeretei aligha haladják meg egy átlagos mérnök tudásszintjét. Pedig vannak az országban erre a posztra méltó kiváló szakemberek, például Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének professzora. Ő alapvetően elméleti szakember, de a gyakorlat sem áll távol tőle, hiszen 2014 és 2019 között a Paksi Atomerőműért felelős kormánybiztosként, majd államtitkárként dolgozott. Visszavonulása óta csak a Pegazus kémszoftver egyik célpontjaként került a neve a médiába.

Hogy is mondta Csurka a szakértelemről mint ócska bolsevik trükkről?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024