A meglékelt fejű próféta

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.

Orcsik Roland: Legalja. Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 129 oldal, 3000 Ft

Orcsik kötete zenei élményhez hasonló, jó hallással és huszadik századi komolyzenén edzett ízléssel alkotja saját verseit, soha nem válik a mondat prózamondattá, megvan az a rejtélyesen működő belső ritmus a gondolatokban, ami a líra kellően sűrítő poétikai többletét megteremti, még amikor a leghétköznapibb közléseket teszi, akkor is. Könnyedén vonja intertextuális játékba a kötet végén pedánsan felsorolt alkotóktól vett vendégszövegeket, ha kurziválással vagy elkülönítéssel jelöltek is, illeszkednek a vers nyelvezetébe. Úgyszintén könnyedén tud áthágni stiláris határokat, regiszterei a prófétai nyelv ódonságától a trágáron át a leghétköznapibb kijelentésekig terjednek, mégis mindez illeszkedik az akkordba. Gazdag formai felhozatal teszi változatossá az olvasást: kétsoros szentencia ritmusú, máskor tercinaszerű versszakok, váltakozón hosszabb és rövidebb szótagszámú sorokkal komponált szabadversek, néhány epigramma disztichonban (Hisztihon, Folyt. köv), ahogy kell.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
LXV. évfolyam, 34. szám, 2021. augusztus 27.
LXIII. évfolyam, 40. szám, 2019. október 4.
Élet és Irodalom 2022