Kedves Ádám Zoltán!

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.

Töredelmesen bevallom, felettébb kedvelem Karácsony Gergelyt. Ezzel a felütéssel szeretném megelőzni azokat, akik az itt következő véleményem miatt elfogultsággal vádolnak majd.

Olvasom Ádám Zoltán értékelését (A második forduló után, ÉS, 2021/42., október 22.) az ellenzéki előválasztásról. Annak is a második fordulójáról és a két forduló közti purparléról. Hogy bevezető mondatomat indokoljam, két évet vissza kell lépnem. 2019. június 14-én ott ültem a Vasas Szakszervezet székházában a főpolgármester-jelölti vitán az előválasztás második fordulója előtt (Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely), ahol engem meggyőzött Karácsony arról, hogy ő lesz Tarlós István utóda. Majd az októberi győzelem után, a minden oldalról kapott támadások ellenére tapasztalhatjuk, megvalósítja programját.

Az idei előválasztás már sokkal nagyobb tétért zajlott, nemcsak azért, hogy megtaláljuk azokat, akik képesek megszabadítani az országot az antidemokratikus, illiberális NER-világtól, hanem végre kiköthessünk a nyugati parton. Karácsony Gergely már csak a jó tapasztalatok okán is szorgalmazta az előválasztást. Én személy szerint ezt az intézményt a demokrácia ünnepnapjaiként éltem meg, minden sutasága ellenére.

Az első forduló hozta a papírformát. Várható volt, hogy a szimpatikus, művelt Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció szervezőerejével megnyeri azt.

No de jött a második forduló az első három helyezettel. Amíg három jelölt volt, bevallom, gondolkodóba estem. Nem akartam elveszteni főpolgármesteremet. Ismerve az ország hangulatát, tudtam, hogy nem lehet kiindulni a 2019-es budapesti eredményekből. A Fidesz által fanatizált milliók meg az árokban csücsülők nem szavaznak jövő tavasszal baloldali pártok jelöltjeire. Olyan ember kell, aki meg tudja szólítani legalább egy részüket. Ezért nem értek egyet Ádám Zoltánnal, amikor a miniszterelnök-jelöltet tankönyvi szabályosságú populizmussal vádolja, amikor a demokrácia felszámolását szolgáló intézményeket népszavazással szeretné megváltoztatni.

De vissza Karácsonyhoz! Neki köszönhető, hogy a második forduló kétszereplős lett. Bölcsen döntött. Ezt bizonyítja az eredmény is. Karácsony Gergely az én ízlésemnek megfelelő politikus, de nem biztos, hogy a választókorú népesség többségének ízlése egyezik az enyémmel. Nem tartom elegánsnak, hogy Ádám „a főpolgármester amúgy sem acélos előválasztási teljesítményére” hivatkozik. Megtetézve azzal, hogy a két jelölt tárgyalásait „infantilis kibeszélőshow”-nak minősíti. Karácsonyra az első fordulóban 27, 3 százalékkal csaknem százhetvenezren szavaztak. A második forduló eredménye pedig igazolta, hogy helyes volt a döntése.

Ádám záró soraival ugyanakkor mélységesen egyetértek, hogy ti. demokratikus, nyugatos kormányzás akkor lehetséges Magyarországon, ha a miniszterelnök-jelölt retorikája, karaktere, értékrendje közös nevezőre hozható a koalíció résztvevőiével.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
Élet és Irodalom 2024