Ünnepi hazugságok

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.

A nacionalizmus (illetve a sovinizmus) nem más, mint történelemhamisítás felsőfokon. Nem szól másról, mint hogy a nacionalista különbnek hiszi és hirdeti magát a többieknél. Értelemszerűen más nációk sovinisztáinál is szebb, okosabb, bátrabb, erősebb, keresztényibb stb. A nacionalista tehát eo ipso hazudik. És a magyar politikában, aki nem nacionalista, az úgy jár, mint Gyurcsány Ferenc.

Legkönnyebb a régmúltról hazudni, de a jelenről sem nehéz – persze csak diktatúrában, ahol nincs szólásszabadság és nincs szabad sajtó. Legnehezebb a közelmúltról hazudni, mert még vannak tanúk. Magyarország hivatalban lévő diktátora bátor ember, bátran hazudik a jelenről. Persze csak „szűk baráti körben”, mint ezen az október 23-án is. Azonban most a szokásosnál is mélyebb levegőt vett, és nyíltan kimondta, honnan eredezteti a hazugságimádók nemzeti együttműködésének rendszerét. Nem a 65 év előtti, hanem a 15 éve dúlt forradalom az alap. A „szűk baráti kör”, az ország erkölcsi söpredéke „vidul, ha toroz”. 2006 az ő forradalmuk volt, és a NER az ő rendszerük. Nem bűntelenek akkor sem, ha csak „hazug ostobák”.

Ám nem húzhatják ki magukat a felelősség alól a némák sem. Akik szó nélkül tűrték a hazug „szemkilövetős” propagandát. És nem húzhatja ki magát Gyurcsány Ferenc sem. Nem a (sosemvolt) szemkilövetés okán, hanem mert még most, 2021-ben is azt mondja, hogy a 2006-osok között voltak „jogos felháborodás” miatt tüntetők. Ugyan mi okozta a felháborodásukat? Csak nem az őszödi beszéd? Abban ugyanis sok minden van, éppen csak felháborító nincs benne semmi. És ezt pont Gyurcsány Ferenc ne tudná? Hihetetlen.

Szép reményeink letéteményesévé vált Márki-Zay Péter (lásd Váncsa István: Godot megjött és dolgozik, ÉS, 2021/42., okt. 22.). Ő sem kímélhette magát és híveit egy parányi történelemhamisítástól. Történészi pontossággal sorolta föl a Rákosi-rendszer forradalmat kirobbantó bűneit, amely bűnök sajnálatos módon, kivétel nélkül jellemzik Orbán rendszerét is. Ez idáig stimmel, de a hasonlat úgy folytatódott, hogy 56-ban az ország teljes egységben lépett fel Rákosiék ellen. Vagyis minden magyar forradalmár volt, és aki nem volt forradalmár, az alighanem pufajkás piréz volt. Nekem ez tetszik, de akkor most mi a helyzet Orbánnal meg a békemenettel? Merthogy teljes nemzeti egységben vonulunk ellenük. Vagy nem?  

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 1. szám, 2022. január 7.
LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.
Élet és Irodalom 2022