Új alternatívák a roma színházban

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.

Roma hősök II. Öt európai dráma. Fordította Kenyeres-Gyu­las­sy Kinga, Király Kinga Júlia, Kon­di Viktória és Krasztev Péter. Szer­kesztette Krasztev Péter. Nők a Jövőért Egyesület–Független Színház Magyarország, Budapest, 2021, 276 oldal, 4990 Ft

Mindegyik színdarab célkitűzése felszámolni a többségi társadalomban uralkodó cigányellenességet, új művészi alternatívákat teremtve a roma alkotók számára. Egy Romániában megtörtént gyilkossági esetet dolgoz fel a kötet nyitó darabja, a Mihai Lukács és a romániai Giuvlipen Társulat által írt és előadott Ki ölte meg Szonja Grancsát? című dráma. Egy hargitai magyar-roma tizenéves lány vélhetőleg öngyilkosságot követett el, azonban tette előtt a következő üzenetet hagyta maga után a gimnázium falán: „az iskola én vagyok.” A darab a tettesek felderítése helyett a szemtanúk és ismerősök ellentmondásokkal teli, kiszínezett és megbízhatatlan elbeszéléseire hagyatkozva szól a roma nők kiszolgáltatottságáról az iskolai rendszer rasszizmusával szemben, a patriarchális konvenciók ellen való lázadásról, valamint a kisebbségi létélményből fakadó otthontalanságról.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024