Bölcs íjászat

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.

A reneszánsz reneszánsza. Beszélgetések Klaniczay Tiborról és a reneszánszkutatásról. Szer­kesz­tette Ács Pál és Székely Júlia, ELKH-BTK-TTI, Budapest, 2021, 652 oldal, 3990 Ft

Ács Pál és Székely Júlia belülről ismerik ezt a kutatói közeget, és sikerül megszólaltatniuk a könyvben azokat a fontos szereplőket, akik Klaniczay kollégáiként, szövetségeseiként, beosztottjaiként a ReBaKucs tagjai, vagy inkább részesei voltak az 1970-es 1980-as években (jellemző az időzítésre, hogy közülük hárman – Jankovics József, Marosi Ernő és Péter Katalin – a könyv megjelenését már nem érhették meg). A fókusz fokozatosan tágul, a beszélgetőpartnerek sorrendje a családtól (Klaniczay Gábor) a belső, intézeti körön át halad a külső, szegedi, nemzetközi és érintőkörökig. (Szeged a Keserű-iskola révén különleges, sőt kezdeményező szerepben volt – ezt szegediként is írom – de ez már csak így van, 56-ban is mi kezdtük.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023