Közösen a MissionArttal

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.

Egy apró, számunkra azonban csöppet sem jelentéktelen momentumra szeretném felhívni a figyelmet György Péter remek írásával kapcsolatban (Önarckép – az átváltozás, ÉS, 2021/42., okt. 22.). A műcsarnokbeli Baranyay András-kiállítást a fogadó intézmény és a MissionArt Galéria közösen rendezte. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a MissionArt Galéria többéves feltáró, kutató, rendszerező munkája nyomán összeállt Baranyay András hagyatékából egy olyan műtárgytömeg, valamint rengeteg, már feldolgozott dokumentum, fotó stb., amelynek a Műcsarnok már „csak” helyet adott. Ez persze nagyon sokat jelentett, maga a rendezés technikai lebonyolítása, a katalógus közös kiadása komoly segítség volt számunkra. 

Amire fel akarom hívni a figyelmet, az tulajdonképpen a szerzőség kérdése egy művészettörténeti kiállítás esetében. Egy ilyen tárlat többéves kutatómunka eredménye, s így szellemi termék is, ez talán nem is vitatható. Ezért sajnáljuk, hogy elmaradt annak a jelzése, hogy a György Péter által bemutatott kiállítás „szerzője” a MissionArt Galéria. Szerintünk ez olyan, mintha egy könyv recenziójában nem szerepelne a könyv írójának a neve, csak a címe és a kiadója. 

Hadd jelezzük azt is, hogy a kiállítással egy időben a MissionArt Galéria létrehozott egy önálló weboldalt, amelyben a megjelent, 304 oldalas katalógushoz képest nagyságrendileg több információt helyeztünk el, és a jövőben ez majd csak bővülni fog: www.baranyayandras.hu

Üdvözlettel:

Kishonthy Zsolt
művészettörténész, MissionArt Galéria

*

Kedves Zsolt, köszönöm, hogy a valóban magyarázhatatlan tévedésem ellenére leveled igazán türelmes és igaz.  A kiállítás valóban a Mission­Art Gallery fáradhatatlan munkája eredményeként jött létre, azaz a Műcsarnoknak volt mit befogadnia, és helyesen döntöttek. Ráadásul a katalógus is közös munka eredménye volt, amely lényegében a MissionArt Gallery tevékenységére épült. S még ezt sem említettem meg.  

Ez a tévedés a közönségre éppúgy tartozik, mint a szakmai nyilvánosságra.  A kiállítás döntő szerepet játszik Baranyay András munkássága kanonizálásában, s remélem, hogy világos lesz a MissionArt Gallery szerepe ebben a történetben, amiért is köszönettel tartozom éppúgy, mint számosan, Baranyay régebbi s új hívei.

Barátsággal,
György Péter

A szerző további cikkei

XLIX. évfolyam 34. szám, 2005. augusztus 26.
Élet és Irodalom 2024