Mengele bőröndje

PUBLICISZTIKA - LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.

2014. január 9-én kaptam egy hívást az otthonomban, Alfeld kicsiny városában, ami mélyen a Közép-Németországban található hegyek között bújik meg. A hívó fél Barbara Riepl volt, egy ismerős Münchenből, aki azt állította, hogy egy rendkívül érdekes története van számomra: a legjobb barátnőjének, Nicole-nak a nagyapja, aki a magyar zsidó közösség neves tagja volt, és akit Auschwitzba deportáltak a második világháború idején, fogolyorvosként a hírhedt náci orvos, Josef Mengele kegyetlen emberkísérleteiben vett részt. Évekkel a háború után dokumentumokat helyezett el egy svájci széfben, amelynek tartalma évtizedeken át érintetlen maradt, de hamarosan fel fogják nyitni. Riepl azt állította továbbá, hogy a barátnője őt bízta meg ezeknek a dokumentumoknak a kezelésével, és azt szeretné, hogy történész vizsgálja meg azokat, és – ha van rá lehetőség – segítsen a publikálásukban.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023