IN VINUM VERITAS

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 41. szám, 2021. október 15.

Nemrég lemondott Farkas Péter Barnabás, Ózd jobbikos alpolgármestere. Döntésének oka, hogy fényképek tanúsága szerint egy lengyelországi múzeumban, korabeli antiszemita feliratok előtt hajtott végre náci karlendítést. Tettét mentegetendő, korábban azzal védekezett: „illuminált állapotban voltam akkor, amit röstellek”. Mindenesetre a Jobbik néppártosodásának bizonyítéka, hogy a politikai formáció vezetése sem fogadta el Farkas kifogását.

2003 karácsonyán a Tilos Rádió egyik műsorvezetője – szintén ittasan – az összes keresztény „kiirtását” helyezte kilátásba. Utóbb ő is részegségével próbált védekezni, ám a szóban forgó médiumtól elbocsátották vállalhatatlan kijelentése miatt.

E két eset rámutat, hogy gyűlölködő megnyilatkozások esetében az illuminált állapot nem enyhítő, hanem súlyosbító körülmény. Az alkohol köztudottan az ittas személy valódi énjét hozza elő; a modern igazságszérumok megjelenése előtt ezért vallatták a foglyokat nemegyszer olyképpen, hogy itatták őket. A szesz hatásmechanizmusával az antikvitás embere is tisztában lehetett, máskülönben nem született volna meg a római szentencia: „borban az igazság”.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024