TÉNYEK ÉS SZÁMOK

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.

Megtudtuk, a vadászati világkiállításon eddig 650 000 látogató volt. Hogy mitől világkiállítás, az is jogos kérdés a nem propagandafunkcióba kapcsolt sajtó részéről, de egyszerűbbet kérdeztek: hogy jött ki ez a szám? Állítólag „közel 50 ezren” mentek el az első négy napon. Hogy ki fizetett, ki volt vezényelt menetelő, arról nincs adat.

A propaganda objektív és tényszerű tájékoztatására viszont jó példát látunk. Hogyan tüntethető el a valóság, ha sok számot sorol fel valaki? A sajtóosztály válasza a fizető látogatók pontos számát firtató kérdésre: „A központi helyszín, a Hung­expo mellett Keszthely, Vásárosnamény, Hatvan, Gödöllő, Kaposvár, Kaszó, Soponya, Lábod-Nagysallér, Bárdudvarnok, Bőszénfa, Kardosfa, Zselic, Tihany, Révfülöp, Derekegyháza, Rádpuszta, Komárom, Kecskemét vagy éppen Szilvásvárad is várja a látogatókat az eseménysorozat programjaival. További 529 vadásztársaság szervez hivatalos kapcsolódó programokat az országban.”

Újságíró legyen a talpán, aki feltárcsázza sorban Keszthely, Vásárosnamény, Hatvan, Gödöllő, Kaposvár, Kaszó, Soponya, Lábod-Nagysallér, Bárdudvarnok, Bőszénfa, Kardosfa, Zselic, Tihany, Révfülöp, Derekegyháza, Rádpuszta, Komárom, Kecskemét vagy Szilvásvárad rendezvényfelelőseit, aztán 529 vadásztársaságot, hogy konkrét számok után érdeklődjön. Ha válaszra méltatják egyáltalán. És mennyi szép településnevünket lehetett volna még felsorolni.

De mint látjuk, a járvány esetében ez kevésbé hatékony. Mert ott közben belehalhatnak az emberek Kaszón, Soponyán, Lábod-Nagysallérott, Bárdudvarnokon, Bőszénfán, Zselicen és Rádpusztán. Ha pechesek, még a vadászok is.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 42. szám, 2021. október 22.
LXV. évfolyam, 41. szám, 2021. október 15.
LXV. évfolyam, 38. szám, 2021. szeptember 24.
Élet és Irodalom 2024