A HÁTBA LÖVÉSRŐL

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 38. szám, 2021. szeptember 24.

Nagy derültséget kelthetett német politikusi körökben Orbánnak a szerb kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján elmondott beszéde, miszerint „a németek állandóan hátba lőttek bennünket”. A közismert német beszédfordulatra rímelő vádaskodásával ugyanis nagyvonalúan megtakarította a politikai kommentátorok és humoristák munkáját: saját magát hazudtolta meg és tette nevetségessé.

A német köztudatban 1918 óta él a katonai vezetés által terjesztett „tőrdöféslegenda” (Dolchstosslegende). Lényege, hogy a német hadsereg katonai szempontból megnyerte az első világháborút, de utána a zsidók és a szociáldemokraták „judeobolsevik” klikkje mégis vesztesnek állította be őket. Hindenburg emlékirataiban egyenesen Sieg­friedhez, a Nibelung-ének hőséhez hasonlította a német hadsereget, akit a gaz Hagen hátulról orvul ledöfött.

A tőrdöféslegenda nagy népszerűségnek örvendett a nácik körében is, ezzel szították a gyűlöletet a szocialisták és a zsidók ellen.

Orbán megfogalmazása bizonyára leginkább a németországi választásokon valószínűleg hatalomba kerülő szociáldemokratáknak hangzik majd ismerősen: száz éve is ezzel vádolták őket. És akkor is éppolyan ordas hazugság volt, mint ma.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2022