Németország választ

PUBLICISZTIKA - LXV. évfolyam, 38. szám, 2021. szeptember 24.

Az utóbbi évtizedekben megszokhattuk, hogy amikor Németország választ, akkor a „német Európa” választ. A németek gazdasági és politikai befolyása az Európai Unió projektjében annyira jelentős, hogy az egyes tagállamok politikusai jövőbeni esélyeik, terveik és szempontrendszereik felől is követik és elemzik a kampányt, majd a koalíciós izgalmaktól sem mentes eredményeket. Azt minden különösebb kockázat nélkül megállapíthatjuk, hogy a német választópolgárok csak annyi változást akarnak, hogy tulajdonképpen semmi se változzon. A merkelizmus képviselte stabilitás, kiszámíthatóság, továbbá ideológiai szélsőségek és nagy ugrások nélküli kormányzás politikai stílusként és közpolitikai gondolkodásként egyaránt tovább élni látszik. Lényegében – nem politikatudományi, hanem – politikai értelemben ez törésvonallá vált: egyfajta német realitássá. Ezen a szemléleten kívül helyezkedni (ön)ki­zá­rást jelent a kormányzásból és a kormányzóképességből.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023