Hűségből jeles

PUBLICISZTIKA - LXV. évfolyam, 37. szám, 2021. szeptember 17.

A „kényelmetlen”1 filozófus, Lukács György 1971. június 4-én halt meg, idén már 50 éve, Eörsi István pedig 1931. június 16-án született: 2021. június 16-án lett volna 90 éves. Az ilyen kerek évfordulók rendszerint megkövetelnek egyfajta számvetést és számadást. Egyrészt feltehetjük a kérdést, életművüknek milyen jelentősége van ma az utókor számára, másrészt felelősségre is vonhatjuk ezt az utókort, hogyan őrizte (esetleg szüntette) meg vagy éppen gondolta tovább a munkásságukat. Lukács Györgynek már életében megkezdődött a „konzerválása”, és ebben Eörsi Istvánnak is nagy szerepe volt, de míg egyes esetekben ez a „konzerválás” azt jelentette, hogy „alkalmi idézetforrássá”,2 netán feledésre ítélt (párt)ideológussá merevítik a filozófus figuráját, addig Eörsi (sokszor önmagával szemben is) kíméletlenül kérdezett.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024