STEFI

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 37. szám, 2021. szeptember 17.

Személyesen soha nem találkoztam Stefivel, de hallottam róla.  Dr. Szabó Stefánia 2013-tól majd öt évig az Orbán-kormány népszerű torontói főkonzulja volt.  Mindenki Stefinek hívta.

A főkonzul asszony lelkiismeretesen megvédte a védhetetlen migránspolitikát, levezényelte az új torontói Magyar Ház sokunk által zavarosnak tartott, magyar adófizetői forintokból történt finanszírozását.  A Vitézi Rend aggastyánjaival fényképezkedett, és még a Veritas-főigazgató Szakály Sándor látogatását is megszervezte, pedig jól tudta, hogy a hírhedt történelemferdítőt Kanadában sokan nem látják szívesen; állítólag már a határon problémái akadtak.

Ugyanakkor színvonalas közösségi és kultúresemények is köthetők a nevéhez, a helyiek szimpatikusnak találták, szerették.

Három évvel ezelőtt Stefit Palkovits Valér váltotta a konzuli poszton.  A Fertőrákosról elszármazott vallásos fiatalember azt nyilatkozta, hogy őt legkönnyebben a torontói Szent Erzsébet katolikus templomban lehet megtalálni.  Megérkezett a magyar keresztényi külpolitika Kanadába.

Stefi nemrég ismét Torontóban bukkant fel, és már nem diplomata.  A Pace Global Advantage (PGA) cég vezető tanácsadója.  Dúsgazdag külföldi befektetők kanadai letelepedésében segédkezik, és nem lepne meg, ha Budapesten is akadna néhány kuncsaftja.

Manapság FreeSZFE-logóval büszkélkedik, és nemrég szivárványos zászlóval köszöntötte a Meleg Büszkeség Napját.  Azt azért sajnálom, hogy nem is olyan régen, szervilis magyar diplomataként, nem akasztotta ki azt a konzulátusra.  

Sok sikert a karrierjéhez, és szívből remélem, hogy a jövőben akad majd olyan magyar diplomata, aki ki meri függeszteni a szivárványos lobogót a magyar képviseletre is, mint ahogyan azt mások már évek óta teszik.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
Élet és Irodalom 2023