ŐSZI HACACÁRÉ

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 36. szám, 2021. szeptember 10.

„Nehéz és megpróbáltatásokkal teli év van mögöttünk, a közösségi élet újraindulásával augusztus végétől október végéig tartó kilenchetes ingyenes országos koncertsorozatot indítunk, aminek fő célja az összetartozás közös megünneplése” – közölte a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra nem véletlenül fogalmazott így, hiszen az indoklás a Magyar Közlönyben szó szerint olvasható. A kormányhatározat rögzíti:130 helyen 356 koncert lesz, amelyre a 100 falunappal együtt csaknem nyolcmilliárd forintot különítenek el. A sajátos ízlésről árulkodó kormányzati kommunikáció hivatalosan Őszi hacacárénak keresztelte a beígért zenei rendezvényeket, Ákossal, Demjénnel, Tankcsapdával és másokkal.

A nagy létszámú közösségi rendezvényektől a szakemberek ugyan óva intenek: egyre több a fertőzött, itt a COVID negyedik hulláma, de a nyájimmunitás – ha netán ez lenne a kormány valódi célja – az átoltottság ismeretében még távolinak tűnik.

Az elmúlt ünnepnek van már érzékelhető hatása, a telt házas stadionokban is terjed a vírus. A szeptemberi egyhetes eucharisztikus kongresszuson pedig, a Hősök terén akár százezren is lehetnek, védettségi igazolás és maszk nélkül.

A vadászati világkiállításra (szeptember 25. – október 14.) az esemény kormánybiztosa, maga Kovács Zoltán küldött visszautasíthatatlan meghívót: „Ezen a rendezvényen ott van minden iskola helye.” Az iskolásoknak és az őket kísérő tanároknak ingyenes a rendezvény és a vonatjegy is.

A kormányzati programokat – ahogy az várható volt – a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezi. Ami pedig az összetartozást illeti: az már most borítékolható, hogy az Őszi hacacáréban, ha más nem is – bónuszként –, néhány, fiatalokra alapozott vírusközösség biztosan kialakul.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
Élet és Irodalom 2024