TRADÍCIÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 35. szám, 2021. szeptember 3.

Irigyelhetjük az angolokat, mert számukra tényleg fontos a hagyományok tisztelete. Megbecsülnek egy több száz éves fát, egy középkori épületet, és minden intézményt kultikusan tisztelnek, ami a brit szellem nagyságát dicséri. Ez a kultúrájuk szerves része, generációról generációra öröklődik.

Nem így képzelhette el anno gróf Festetics György Európa első felsőfokú mezőgazdasági képzést nyújtó intézményének jövőjét, amikor még Angliát is megelőzve megálmodta és létrehozta. Az 1797-ben alapított keszthelyi Georgikonban most végleg megszüntethetik a felsőoktatást. Így döntött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Előbb a gödöllői intézmény részévé vált, majd alapítványi fennhatóság alá került azzal az ígérettel, hogy a felsőoktatás megmarad, leépítések nem lesznek. Ezt addig el is hitték, míg meg nem jött az első üzenet, hány dolgozótól kell az integráció és átstrukturálás jegyében megválniuk. A megmaradt szakemberek pedig kemény leckét kaptak élettudományból, mikor választásuk csak annyi maradt, hogy Kaposváron vagy Gödöllőn dolgoznak-e tovább.

Augusztus közepén úgy száz ember ment ki a kisváros főterére, hogy nemtetszését kifejezze. Az egyetem dolgozói kör-e-mailt kaptak, hogy a politikai provokáción nem ajánlatos megjelenniük. Majdnem némán búcsúzik a kisváros 224 év után az egyetemétől. A környéken működő gazdaságok a helyben képzett szakemberektől, szállásadók az albérlőktől, vendéglátósok a vendégkörtől, a kulturális rendezvények a leghűségesebb látogatóktól. A polgármester hallgat. Pedig annyit legalább mondhatna: hajrá, keszthelyiek, hajrá, magyarok!

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 42. szám, 2021. október 22.
LXV. évfolyam, 41. szám, 2021. október 15.
LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
Élet és Irodalom 2024