Utánzás az egész világ

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.

Ivan Krasztev–Stephen Holmes: A fény kialszik. A liberális demokrácia válságáról. Fordította Széky János. Park Kiadó, Budapest, 2021, 368 oldal, 4499 Ft

A könyv további nagy előnye, hogy a régió, illetve Oroszország illiberális politikájának felemelkedését részben Kelet-Európa nyomasztó demográfiai trendjeiből vezeti le. A Kelet részben azért akar bosszút állni a korábban megalázóan utánzott Nyugaton, mert az utóbbi elszipkázza a lakosságát. Ezt a tényezőt önmagában nem érdemes túlhangsúlyozni: a kelet-európai illiberális vezetők és ideológusok sokszor őszintén büszkék saját demográfiai (és bevándolás-) politikájukra – annak ellenére is, hogy a szörnyű népességhanyatlást mutató adatok erre nem sok alapot adnak. A Nyugattal kapcsolatos ellentmondásos társadalmi és politikai viszonyhoz azonban egyértelműen hozzájárul ez a tapasztalat is: a Nyugat a régió csatlakozása után mágnesként szipkázza el a tehetségeket.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LIX. évfolyam, 28. szám, 2015. július 10.
LVIII. évfolyam, 20. szám, 2014. május 16.
LI. évfolyam 31. szám, 2007. augusztus 3.
Élet és Irodalom 2023