Egy filológiai örökzöld

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.

Victor Klemperer: LTI. A harmadik birodalom nyelve. Egy filológus feljegyzései. Fordította Lukáts János. Elke Fröhlich jegyzeteit fordította és kiegészítette Nagy Márk. & Kiadó, Budapest, 2021, 462 oldal, 4200 Ft

A náci hatalomátvétel idején Klemperer abban a korban volt, amikor a hozzá hasonló professzorok megírják összegező műveiket, témavezetőként segítik tanítványaik pályakezdését, pihennek, kedves hobbijaiknak élnek. Zsidóként ő elveszítette a munkáját, a családi házból be kellett költöznie egy úgynevezett „zsidóházba”, még imádott cicáját is elvették tőle – Hitler államában egy zsidó nem tarthatott háziállatot. Segédmunkásként dolgozott egy gyárban, szerencsére a munkatársai segítettek neki. Minden nap hosszan gyalogolt, hiszen egy zsidó nem szállhatott villamosra. Orgonaművész felesége, Eva mellette maradt, mindvégig vállalta az akkor már „fajgyalázás”-nak minősülő házassági köteléket. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
Élet és Irodalom 2023