Leosztályozva

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.

Bojti Ferenc leosztályozott: egyes alá, hülye vagy, fiam, menj a helyedre (A teendőkről, ÉS, 2021/32., aug. 13.)! Ez rendben is volna, bár ötven évvel érettségi után talán szokatlan.

Az viszont nincs rendben, hogy dolgozatomat koherenciahiányosnak (logikátlannak) nevezi, engem erkölcsi paranoiával vádol. Alighanem szövegértési problémáról van szó, de ezt most ne firtassuk.

Az egyes alára értékelt dolgozat arról szólt (Bojti tanár úr szerint „terjengősen”), hogy a magyarországi demokrácia restaurálásához (vagy felépítéséhez) csoda kell, és felvázoltam a („reális”) csoda egy változatát imigyen: Vajha akadna a Fideszben „egy igaz ember”, akkor volna remény.

Bojti Ferenc saját „koherens” igazát és az én csacskaságomat bizonyítandó elmond egy 1968-as viccet arról, hogy a Csehszlovákiát megszálló szovjetek kivonulásához (az egyszeri rabbi szerint) csoda kell. Szerinte ez a csattanó. Szerintem meg az, hogy a csoda megtörtént: „maguktól” kivonultak, mert a Nagy Szovjetunióban akadt „egy igaz ember”.  

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
Élet és Irodalom 2023