ÜNNEP

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.

Tel-Aviv központjában már éjjel is elérhető a koronavírus elleni oltás: szombat este 8-tól hajnali 4-ig tartott az első műszak, a mentőszolgálat éjjeli oltókocsija várta az oltatlanokat, illetve az ötvenedik életévüket már betöltötteket. Erről a mindig tárgyilagos és elfogulatlan MTI tudósított: százak álltak sorba az oltásért, és a siker nyomán az izraeli miniszterelnök elrendelte, hogy éjjeli oltásra további tíz városban lesz lehetőség.

Az izraeli mobil oltóállomás vezetője azt is közölte, hogy ezekben a napokban, amikor napról napra emelkedik a fertőzések száma, kiemelten fontosnak tartják az oltási akciót és az oltás hozzáférhetővé tételét díjmentesen, időpontkérés nélkül. Ami ugye nálunk ma még elképzelhetetlen.

Ugyanis Budapesten most időpontot sem lehet foglalni, mert az időpontfoglaló rendszer szerint a következő tíz napra elfogytak a harmadik oltásra adható időpontok – írja a Telex. Ezt a Magyar Orvosi Kamara elnöke meg is próbálta, de ő sem tudott regisztrálni.

Aggodalomra azonban semmi ok. György István államtitkár egy interjúban mindenkit megnyugtatott: „a harmadik oltás lehetőségét Európában Magyarország biztosította elsőként, az időpontfoglalás a harmadik oltásra gördülékenyen zajlik”.

Ezt a kijelentést azért árnyalja, hogy három napig, augusztus 20. és 22. között az egész országban nem lehet oltáshoz jutni. Ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság utasítására az oltások beadása országos szinten szünetel – ezt a Honvédkórház közölte. A kórház bizalmat sugárzó utóirata szerint: „azon oltakozók részére, akik ezekre a dátumokra kaptak esetleg időpontot, soron kívüli időpontot biztosítunk a következő hétre”.

Aki nem hiszi, járjon utána.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 36. szám, 2021. szeptember 10.
LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
Élet és Irodalom 2021