Sok rossz érv egy jó ügy mellett

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.

Bryan Caplan és Zach Weinersmith: Szabad a pálya. Vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról? Fordította Ürögdi Barbara, Sarkadi Zsuzsanna és Kun Dániel. Wunderlich Production Kft., Budapest, 2021, 284 oldal, 4500 Ft

Sajnos a könyv a továbbiakban sem veszi figyelembe a klímaváltozást és a gazdaság növekedésének határait. Annak középpontba állításával, hogy a nyitott határok kedveznének a gazdasági termelékenységnek és növekedésnek, Caplan inkább aláássa, mintsem szolgálja a nyitott határok eszméjét. Pedig meggyőző érv lehetett volna a nyitott határok mellett, hogy nagyrészt éppen a gazdag országok gazdasági tevékenysége felelős azokért a folyamatokért, amelyek a klímaváltozás menekültjeit elűzik hazájukból, ezzel fokozva a globális migrációt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 26. szám, 2021. július 2.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
Élet és Irodalom 2024