GYEPLŐ A LOVAK KÖZÖTT

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.

A harmadik oltás esete a kormány kedvelt módszerét illusztrálja. Nem véletlen, hogy hat szakértő közösen különvéleményt és szakmailag indokolt oltási tervet tett közzé azonnal: „A magyar lakosság mind jobb védettségének elérése és az oltási program iránti közbizalom erősítése érdekében a jelenlegi, nem transzparens módon létrejött, tudományos alátámasztás nélküli, több ponton aggályos eljárásrendet véleményünk szerint célszerű fejleszteni és pontosítani.”

Mikor a miniszter meglebegtette a harmadik oltás lehetőségét meggyőző indok nélkül, majd előállt a harmadik legyen más formulával, egyből gyanút fogtak az emberek. A felesleges készletektől való megszabadulás zajlik éppen? Hol van a szakma álláspontja?

A közlemény szerint az oltóorvosok és a háziorvosok részére elkészült, az NNK és az EMMI vezetői által küldött szakmai ajánlás az orvosra és a páciensre (?) bízza a döntést. A hat orvos szerint „a hazai egészségügy és az érdeklődők megérdemelnek egy rövidebb és egy részletesebb szakmai ajánlást”, amiből kiderül, kik azok, akiknek célszerű felvenniük a harmadik oltást, és kiknek nincs még szükségük erre. 

Közben sikerült a bravúros időzítések újabb példáját bemutatni. A har­madik hullám kellős közepén kellett az új jogállást elfogadni, most a kötelező oltás felvétele nem tűr halasztást. Aki nem oltat az egészségügyben, annak szeptembertől nincs munkahelye. A negyedik hullám meg menjen, ahova akar.

Nem véletlen, hogy a fenti állásfoglalás így fejeződik be: „Javaslatunk többek között példát is szeretne mutatni az átlátható, tudományos igényű, bizonyítékokon alapuló döntéshozatalra is, amely fejlesztése a hazai egészségpolitika fontos jövőbeli feladata.”

Így anyáznak az orvosok.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 41. szám, 2021. október 15.
LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
LXV. évfolyam, 38. szám, 2021. szeptember 24.
Élet és Irodalom 2021