KÖLTÉSZET ÉS VALÓSÁG

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.

Palkovics miniszter Matolcsy elnökkel szemben védi a kormányt, tehát magát is („Agyba és vasba is fektessünk!”, mandiner.hu). A hosszú interjúban két állítás is szerepel, aminek van köze a valósághoz. Az egyik az a tény, hogy „felsőoktatási államtitkárnak szegődtem 2014-ben”. A másik: „A legjobb gimnáziumainkból a hallgatók jelentős része Angliába megy, mert ott vannak a jó egyetemek, amelyek világszínvonalat képviselnek. Nem a CEU-ra mentek és mennek, oda szinte senki sem szokott menni ezek közül a diákok közül.” Ez már „szinte” igaz, ugyanis egyetlen diák sem ment egyetlen gimnáziumból sem a CEU-ra. Nem is mehetett: a CEU-n nincs alapképzés, csak mesterszakok és doktori iskolák.

A miniszter igazán sokoldalú: mérnökként végzett, volt már egyetemi oktató és tanszékvezető a Műegyetemen, akadémiai intézeti kutató (a nem látható teljesítményéért akkor havi 800 ezer forintot kapott az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettől), valamint a Knorr-Bremse kutatás-fejlesztési vezetője. A miniszteri posztja mellett öt feladat kormánybiztosa is. Nem mellesleg az MTA tagja, és karatéka is. Most költőként is letette a névjegyét, ugyanis az interjú többi állításának nincs köze a valósághoz. Csak három gyöngyszem, amelyek az akadémikus, volt akadémiai intézeti kutató és egyetemi tanszékvezető különösen gazdag képzelőerejéről tanúskodnak: „Épp az az akadémiai szabadság valósult meg végre, ami előtte nem létezett az MTA alatt.” „Pedig még Lovász László szerint is jobb lett az új rendszer (...)”. „Egészen addig [azaz a kancellári rendszer bevezetéséig] nem értették a kormányok, még mi sem igazán pontosan, hogy miként működik egy egyetem.”

Ezek nem pusztán költői túlzások, hanem a valóságot meghajlító radikális innovációk, a miniszteri hitvallásának megfelelően. Én kérek elnézést, a főnöke nevében is.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 49. szám, 2022. december 9.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2023