Egy kiállítás képei

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 30. szám, 2021. július 30.

Molnár Eszter Edina–Sidó An­­na: Csáth Géza személyesen – Alternatív életrajz. PIM, Budapest, 2021, 155 oldal, 4300 Ft

A gyűjtemény a szerző körül kialakult kultusz központi elemeire; a korán félbeszakadt élet (és életmű) töredékességére, a hiányérzetre épít. A kiadvány legnagyobb erénye a grafikai megjelenítés. Az első és az utolsó oldalak üres kottalapjai a lehetséges zenészi-zeneszerzői életpálya meghiúsulását szimbolizálják. Az író eredeti- és írói álnevének pauszpapírral való egybejátszása az orvosi-magánéletbeli és a művész-énnek a párhuzamos jelenlétére és elkülönülésére egyaránt utal. Később ugyanez az ötlet az egymásba montírozott, nemegyszer arctalanul ábrázolt nőalakok, a csupán testiségre épülő viszonyok mennyiségének és egyidejűségének érzékeltetése céljából köszön vissza. A fehér lapokat festék- (vér-, morfium-?) cseppek pettyezik, az életrajzot pedig két hatalmas vértócsára emlékeztető fekete oldal foglalja keretbe.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023