A KERÍTÉS SEM VÉD

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.

„Régen bárkinek, aki elsétált erre, gond nélkül meg tudtam mondani a nevét. Ma ez lehetetlen” – mondja Paloznak polgármestere. Mindenkiről tudta, mit csinált a nagymama, hol tanul a gyerek, mihez ért a családfő.

A Balaton északi parti településein nagy számban jelentek meg olyan emberek, akiknek eszükben sincs beilleszkedni az ottani közösségbe. Ez lett a következménye annak, hogy a kormány biankó hitelekkel helyzetbe hozott egy általa kiválasztott kört. Feszültséget generált. Az ő színre lépésükkel a helyi fiataloknak nem jut telek, de nem is tudnák megfizetni. Próbáltak az ott élők demonstrálni, kevés sikerrel. Keszthelyen annyit azért elértek, hogy nem épül (egyelőre) szálloda a strandhoz közeli focipálya helyén, mert túl magasra tervezték. Szigligeten az előző polgármester le is mondott tiltakozásul azért, mert az új tulajdonosok (a törvények) és az önkormányzat felett állnak. Beépíthetők a parkok, különösen kelendők a part menti horgásztanyák.

A megnövekedett forgalom azonban a kis, csendes településből harsány nyaralófalut csinált. A szükségállapotot kihasználva Paloznakon módosították a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot, legalább a szőlőültetvények közepére ne épüljön új nyaraló. Szigligeten beléptetőkapukat terveznek, hogy a terepjárók és kisbuszok ne bénítsák meg keskeny utcáikat. Előbb-utóbb vízhiány is lesz, mert a közművek nem ilyen igénybevételre lettek annak idején megtervezve.

Mára az önkormányzatoknak ennyi mozgástere maradt, különben még egy építkezést megakadályozni sem tudnak, mert az építési engedélyeket a kormányhivatal adja ki. Ideje lenne az Alaptörvényben a családhoz hasonlóan világosan definiálni az önkormányzatiság fogalmát is. Főleg a jogaikra vonatkozó részt.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 42. szám, 2021. október 22.
LXV. évfolyam, 41. szám, 2021. október 15.
LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
Élet és Irodalom 2023