Talán igaz sem volt

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.

Fehér Béla: Ördögcérna. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 217 oldal, 3499 Ft

A mű címéből feltételezhetjük, hogy a kuszaság, összetettség mögött nem állhat más, mint maga az ördög, aki minden esemény mögött ott van. Az egyes történetszálakat nagy időbeli távolság választja el egymástól, de az ördög ezeket a határokat képes áthidalni. Nem véletlen, hogy a regény egyik fő szimbólumát is az ördöghöz kapcsolhatjuk, ez pedig nem más, mint az ördögszar. Az ördögszar tájnyelvi szó, amely az aszandkóró beszáradt gyantáját jelenti. Ez az a jelkép, ami jól érzékelteti a regény kettőségét. Míg a színészeknek az ördögszar nevetség tárgya, addig Berettyó Gyula mindent megtenne azért, hogy találjon egyet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
LXVI. évfolyam, 2. szám, 2022. január 14.
Élet és Irodalom 2024