SPORTFILM

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.

Olvasom, sőt televíziós nyilatkozatból is értesülhettünk róla, hogy megrendezik az első sportfilmfesztivált Budapesten. A „kezdeményezés” dicsérendő, a kivitelezés, de főként az elnevezés korántsem.

Az I. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztivált 1970. május 11–16. között tartották, és sorban követte ezt további nyolc hasonló. 1985-től „magyar” előnévvel zajlott az esemény, mivel a főváros „millió” kulturális programja közül nem volt érdemes „egynek” lenni. A VIII. Magyar Nemzetközi Sportfilm Fesztiválra, Keszthely–Hévíz–Zalaegerszeg helyszínnel, de természetesen a fővárosi mozik aktív részvételével került sor. Aztán a tizedik, amolyan „csonka” rendezvénnyel véget is ért a sorozat – sokak bánatára, de a hivatalos sportvezetés „nagy örömére” –, pénztelenségre hivatkozva.

Minderről – 1981-ig bezárólag – az Antal Zoltán–Sass Tibor szerkesztette, A magyar sport kézikönyve (Sport, 1983) című kiadványban is olvashattak volna a szervezők, ha kicsit is érdeklődnek az előzmények iránt. Ennek hiányában érdemes lett volna legalább más elnevezést használni, ha már minőségében, a bemutatott filmek számában és az akkori nemzetközi mezőnyt meg sem közelítő részvételben nem is sikerülhetett elérni.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
LXII. évfolyam, 46. szám, 2018. november 16.
LXI. évfolyam, 33. szám, 2017. augusztus 18.
Élet és Irodalom 2024