A jellemről

FEUILLETON - LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.

Elsőre úgy olvassák, mint amiben a konkrét geo/szocio/historiográfia a meghatározó, ami szinte emléket állít a koloniális területfoglalás és a barbár haszonszerzés korszakának. Helyes!

Conrad technikája éppen erre épít, amikor egy tér-időben csaknem azonosítható, feltérképezhető világ (Közép és Dél-Amerika korábban a spanyolok által felfedezett területei) leírását adja, s egyben a mögötte munkáló erők, mélyáramok megírhatatlan erupcióját tapasztaljuk. Olyan írásrétegeket hord egymásra, amelyek egyszerre rajzolják meg és teszik lehetővé a kettős olvasatot – az így volt, a miként történt és történhetett meg éppen ezekben a rétegekben őrződik meg. A regény Costaguana ásványokban (ezüst!) gazdag hegyei és partvidéke között játszódik, ahol egy koncessziós jogokkal bíró vállalkozó (Charles Gould, a régtől fogva itt élő angol család utolsó sarja) ezüstöt termel ki, és ennek a gazdagság-történeti mozgásait mutatja be a mű, a folyamat végül minden alak életét magnetizálja, erodálja – azzal, hogy részesedni kívánnak a kitermelt javakból.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.
LXV. évfolyam, 45. szám, 2021. november 12.
LXV. évfolyam, 9. szám, 2021. március 5.
Élet és Irodalom 2022